Etykiety

poniedziałek, 9 maja 2016

Właściwości zdrowotne i lecznicze fig - co to za owoce?

Do niedawna niezbyt popularne w Polskich domach, choć coraz częściej są spotykane na sklepowych półkach. Dla mnie pierwszy kontakt z figami, był jak miłość od pierwszego spróbowania. Egzotyczny smak, którym kuszą idzie w parze z bogatym wnętrzem w postaci wartości odżywczych. Obniżenie cholesterolu, regulacja układu pokarmowego czy działanie przeciwnowotworowe to tylko niektóre z właściwości leczniczych owoców z krajów śródziemnomorskich.


HISTORIA:
  • Uprawiana już w epoce brązu - figowiec jest jedną z najstarszych roślin uprawianych przez człowieka
  • Pochodzenie przypisuje się Azji Mniejszej
  • Pierwsze udokumentowane uprawy znajdują miejsce w Sumerze, później w Egipcie
  • Figi - stanowiły bardzo ważne źródło pożywienia m.in. na Bliskim Wschodzie w czasach starożytnych
  • Wykopaliska - liczne pestki fig sprzed 5 tysięcy lat odkryto w Gezer.
  • Europa - w Grecji rozpoczęto uprawę figowca wpierw na wyspach Morza Egejskiego w IXw p.n.e., następnie zyskała popularność wzdłuż całego Morza Śródziemnego
  • Ponad to w Grecji figi były nie tyle na wagę złota, co ważniejsze od złota!
  • Figi były podstawowym pożywieniem dla atletów startujących w Igrzyskach Olimpijskich
  • W Biblii figowiec pospolity został wymieniony około 70 razy

FIGI:

To owoce figowca pospolitego, który należy do rodziny morwowatych. Figowiec pospolity nosi też nazwy drzewa figowego, figi karyjskiej oraz figowca owocowego.
Figi liczą sobie wiele odmian, różna może być ich barwa - od jasnozielonej, poprzez czarną, brązową do fiołkowobrunatnej, kolor miąższu od czerwonego do złotego, jak również smak, który zależnie od fazy dojrzałości może być mdły lub słodki i soczysty.


SKŁAD - figi świeże:
  • 100g = ok. 75kcal 
  • witaminy: A, C, z grupy B, E, K, kwas foliowy, PP
  • minerały: żelazo, magnez, wapń, potas, cynk, fosfor, sód
  • karoten
  • węglowodany
  • błonnik
  • białko
KORZYŚCI:

odporność i układ pokarmowy:
  • wzmacniają organizm
  • podnoszą odporność
  • działają antybakteryjnie, wykrztuśnie i przeciwzapalnie
  • odtruwają i odkwaszają organizm
  • figi gotowane w mleku zmniejszają ból gardła i zwalczają kaszel
  • poprawiają perystaltykę jelit
  • wspomagają trawienie
  • pomagają na zaparcia
  • pomagają walczyć i łagodzić schorzenia wątroby, pęcherzyka żółciowego oraz hemoroidy
  • łagodzą bóle brzucha
  • wspomagają leczenie wrzodów żołądka
nowotwory i serce

  • mają właściwości przeciwnowotworowe
  • chronią przed nowotworami układu pokarmowego, głównie jelita grubego
  • zapobiegają chorobie nowotworowej piersi
  • chronią i korzystnie wpływają na serce
  • obniżają poziom cholesterolu we krwi
  • regulują ciśnienie krwi
  • wzmacniają naczynia wieńcowe serca
  • regulują pracę układu krwionośnego
  • zapobiegają tworzeniu się skrzepów i blaszek miażdżycowych
  • chronią przed zawałem i udarem
  • zmniejszają ryzyko chorób wieńcowych
układ nerwowy, pamięć i wzrok

  • niwelują stres
  • dbają o układ nerwowy i prawidłowe funkcjonowanie
  • dbają o prawidłową aktywność mózgu
  • pomagają na bezsenność
  • niwelują zmęczenie, podenerwowanie itp.
  • poprawiają pamięć
  • zapobiegają zwyrodnieniom plamki żółtej
  • korzystnie wpływają na nasz wzrok
kości i uroda
  • zapobiegają osteoporozie
  • dbają o prawidłową gęstość kości
  • zapobiegają powstawaniu ubytków w kościach
  • są najlepszym źródłem wapnia w produktach roślinnych
  • pomagają zachować dłużej młody wygląd
  • nawilżają skórę
  • korzystnie wpływają na stan skóry, włosów i paznokci
  • pomagają w chorobach skóry i schorzeniach jak np. czyraki, ropnie, pryszcze itp.
  • pomagają zwalczyć trądzik
  • zapobiegają przedwczesnemu siwieniu
  • chronią skórę przed promieniowaniem UV
układ hormonalny, płodność i inne
  • wspomagają funkcjonowanie układu hormonalnego
  • od zarania dziejów znane są jako sprawdzony afrodyzjak i symbol płodności - pobudzają zmysły
  • zwiększają popęd seksualny - zalecane mężczyznom mającym problemy z erekcją
  • poprawiają wytrzymałość podczas stosunku
  • zwalczają anemię
  • pomagają w rzuceniu palenia

JAK I GDZIE KUPIĆ FIGĘ?

Najlepsze figi są w dotyku miłe, delikatne i miękkie. Powinien pokrywać je biały nalot, który wbrew pozorom nie ma nic wspólnego z pleśnią. Świadczy o tym, że figi są dobre i dojrzałe. Owoce nie mogą być uszkodzone,
Figi przechowujemy najlepiej w lodówce.
Po zakupie najlepiej jest w miarę szybko je spożyć bo są dość nietrwałe. Jeśli chodzi o kuchnie - nie ma ograniczeń. Można ich użyć jako przekąskę albo dodawać do wszystkiego i eksperymentować.
Najlepsze owoce oczywiście znajdziemy na targach u sprawdzonych dostawców.

PRZECIWSKAZANIA:

Na figi powinny uważać osoby z cukrzycą i osoby na diecie. Same figi mogą powodować wahania stężenia glukozy we krwi.
Również osoby podatne na bóle głowy i migreny powinny ograniczyć ich ilość. Nie wskazane są dla osób z zapaleniem przewodu pokarmowego, jak również ze skłonnością do tworzenia się kamieni nerkowych.

Używacie fig w swojej kuchni? :)

POZDRAWIAM :)

8 komentarzy:

  1. nigdy nie jadłam świeżej figi! dopisuję do listy produktów do spróbowania:) ie bardzo też wiedziałam jak smakują suszone, ostatnio trafiłam na promocję i to wieelką biorąc pod uwagę cenę tych owoców w Norwegii i kupiłam cały wianuszek suszonych fig- przepadłam! następnego dnia pobiegłam po więcej żeby zrobić zapas ale nic już ie zostało:( może to i lepiej bo jedliśmy je jak cukierki a z tego co mi się wydaje to jednak suszone mają już całkiem sporo kcal:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zgadza się, suszone figi w 100g mają ok. 250kcal ;) Ale podobnie jak te świeże, suszone figi są bardzo zdrowe, nie tracą swoich właściwości ;)

      Usuń
  2. Uwielbiam figi suszone, nie potrafię się im oprzeć. To świetne zamienniki słodyczy, szkoda, że są kaloryczne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam! :) również zakochałam się od pierwszego kęsa. Świetne do sałatek, serów, ale i na słodko :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świeżej nie jadłam, już kilka razy próbowałam się za nie zabrać, ale jakoś zapominałam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Figi są po prostu pyszne ! Najlepsze jakie jadłam były w Rzymie - skórka zielona, a środek słodki jak marzenie ! W Polsce widziałam tylko figi fioletowe, a te są świeże, ale raczej wytrawne.

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszności, uwielbiam! Szkoda tylko że takie drogie.

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam figi, zakochałam się w nich gdy takie świeżutkie "prosto z drzewa" mogłam jeść w Izraelu, przynajniej nic mnie nie kosztowało, oprócz łażenia pod figowcem i szukania gdzie spadły ;) najbardziej jednakzafascynował mnie artykuł u więcej wegańskich o figach - jak powstaje owoc figi - trochę obrzydliwe, trochę natura to magiiiaaaa xD

    OdpowiedzUsuń