Do niedawna niezbyt popularne w Polskich domach, choć coraz częściej są spotykane na sklepowych półkach. Dla mnie pierwszy kontakt z figami, był jak miłość od pierwszego spróbowania. Egzotyczny smak, którym kuszą idzie w parze z bogatym wnętrzem w postaci wartości odżywczych. Obniżenie cholesterolu, regulacja układu pokarmowego czy działanie przeciwnowotworowe to tylko niektóre z właściwości leczniczych owoców z krajów śródziemnomorskich.
HISTORIA:
- Uprawiana już w epoce brązu - figowiec jest jedną z najstarszych roślin uprawianych przez człowieka
- Pochodzenie przypisuje się Azji Mniejszej
- Pierwsze udokumentowane uprawy znajdują miejsce w Sumerze, później w Egipcie
- Figi - stanowiły bardzo ważne źródło pożywienia m.in. na Bliskim Wschodzie w czasach starożytnych
- Wykopaliska - liczne pestki fig sprzed 5 tysięcy lat odkryto w Gezer.
- Europa - w Grecji rozpoczęto uprawę figowca wpierw na wyspach Morza Egejskiego w IXw p.n.e., następnie zyskała popularność wzdłuż całego Morza Śródziemnego
- Ponad to w Grecji figi były nie tyle na wagę złota, co ważniejsze od złota!
- Figi były podstawowym pożywieniem dla atletów startujących w Igrzyskach Olimpijskich
- W Biblii figowiec pospolity został wymieniony około 70 razy
FIGI:
To owoce figowca pospolitego, który należy do rodziny morwowatych. Figowiec pospolity nosi też nazwy drzewa figowego, figi karyjskiej oraz figowca owocowego.
Figi liczą sobie wiele odmian, różna może być ich barwa - od jasnozielonej, poprzez czarną, brązową do fiołkowobrunatnej, kolor miąższu od czerwonego do złotego, jak również smak, który zależnie od fazy dojrzałości może być mdły lub słodki i soczysty.
SKŁAD - figi świeże:
- 100g = ok. 75kcal
- witaminy: A, C, z grupy B, E, K, kwas foliowy, PP
- minerały: żelazo, magnez, wapń, potas, cynk, fosfor, sód
- karoten
- węglowodany
- błonnik
- białko
odporność i układ pokarmowy:
- wzmacniają organizm
- podnoszą odporność
- działają antybakteryjnie, wykrztuśnie i przeciwzapalnie
- odtruwają i odkwaszają organizm
- figi gotowane w mleku zmniejszają ból gardła i zwalczają kaszel
- poprawiają perystaltykę jelit
- wspomagają trawienie
- pomagają na zaparcia
- pomagają walczyć i łagodzić schorzenia wątroby, pęcherzyka żółciowego oraz hemoroidy
- łagodzą bóle brzucha
- wspomagają leczenie wrzodów żołądka
- mają właściwości przeciwnowotworowe
- chronią przed nowotworami układu pokarmowego, głównie jelita grubego
- zapobiegają chorobie nowotworowej piersi
- chronią i korzystnie wpływają na serce
- obniżają poziom cholesterolu we krwi
- regulują ciśnienie krwi
- wzmacniają naczynia wieńcowe serca
- regulują pracę układu krwionośnego
- zapobiegają tworzeniu się skrzepów i blaszek miażdżycowych
- chronią przed zawałem i udarem
- zmniejszają ryzyko chorób wieńcowych
- niwelują stres
- dbają o układ nerwowy i prawidłowe funkcjonowanie
- dbają o prawidłową aktywność mózgu
- pomagają na bezsenność
- niwelują zmęczenie, podenerwowanie itp.
- poprawiają pamięć
- zapobiegają zwyrodnieniom plamki żółtej
- korzystnie wpływają na nasz wzrok
- zapobiegają osteoporozie
- dbają o prawidłową gęstość kości
- zapobiegają powstawaniu ubytków w kościach
- są najlepszym źródłem wapnia w produktach roślinnych
- pomagają zachować dłużej młody wygląd
- nawilżają skórę
- korzystnie wpływają na stan skóry, włosów i paznokci
- pomagają w chorobach skóry i schorzeniach jak np. czyraki, ropnie, pryszcze itp.
- pomagają zwalczyć trądzik
- zapobiegają przedwczesnemu siwieniu
- chronią skórę przed promieniowaniem UV
- wspomagają funkcjonowanie układu hormonalnego
- od zarania dziejów znane są jako sprawdzony afrodyzjak i symbol płodności - pobudzają zmysły
- zwiększają popęd seksualny - zalecane mężczyznom mającym problemy z erekcją
- poprawiają wytrzymałość podczas stosunku
- zwalczają anemię
- pomagają w rzuceniu palenia
JAK I GDZIE KUPIĆ FIGĘ?
Najlepsze figi są w dotyku miłe, delikatne i miękkie. Powinien pokrywać je biały nalot, który wbrew pozorom nie ma nic wspólnego z pleśnią. Świadczy o tym, że figi są dobre i dojrzałe. Owoce nie mogą być uszkodzone,
Figi przechowujemy najlepiej w lodówce.
Po zakupie najlepiej jest w miarę szybko je spożyć bo są dość nietrwałe. Jeśli chodzi o kuchnie - nie ma ograniczeń. Można ich użyć jako przekąskę albo dodawać do wszystkiego i eksperymentować.
Najlepsze owoce oczywiście znajdziemy na targach u sprawdzonych dostawców.
PRZECIWSKAZANIA:
Na figi powinny uważać osoby z cukrzycą i osoby na diecie. Same figi mogą powodować wahania stężenia glukozy we krwi.
Również osoby podatne na bóle głowy i migreny powinny ograniczyć ich ilość. Nie wskazane są dla osób z zapaleniem przewodu pokarmowego, jak również ze skłonnością do tworzenia się kamieni nerkowych.
Używacie fig w swojej kuchni? :)
POZDRAWIAM :)
nigdy nie jadłam świeżej figi! dopisuję do listy produktów do spróbowania:) ie bardzo też wiedziałam jak smakują suszone, ostatnio trafiłam na promocję i to wieelką biorąc pod uwagę cenę tych owoców w Norwegii i kupiłam cały wianuszek suszonych fig- przepadłam! następnego dnia pobiegłam po więcej żeby zrobić zapas ale nic już ie zostało:( może to i lepiej bo jedliśmy je jak cukierki a z tego co mi się wydaje to jednak suszone mają już całkiem sporo kcal:)
OdpowiedzUsuńzgadza się, suszone figi w 100g mają ok. 250kcal ;) Ale podobnie jak te świeże, suszone figi są bardzo zdrowe, nie tracą swoich właściwości ;)
UsuńUwielbiam figi suszone, nie potrafię się im oprzeć. To świetne zamienniki słodyczy, szkoda, że są kaloryczne :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam! :) również zakochałam się od pierwszego kęsa. Świetne do sałatek, serów, ale i na słodko :)
OdpowiedzUsuńŚwieżej nie jadłam, już kilka razy próbowałam się za nie zabrać, ale jakoś zapominałam :)
OdpowiedzUsuńFigi są po prostu pyszne ! Najlepsze jakie jadłam były w Rzymie - skórka zielona, a środek słodki jak marzenie ! W Polsce widziałam tylko figi fioletowe, a te są świeże, ale raczej wytrawne.
OdpowiedzUsuńPyszności, uwielbiam! Szkoda tylko że takie drogie.
OdpowiedzUsuńUwielbiam figi, zakochałam się w nich gdy takie świeżutkie "prosto z drzewa" mogłam jeść w Izraelu, przynajniej nic mnie nie kosztowało, oprócz łażenia pod figowcem i szukania gdzie spadły ;) najbardziej jednakzafascynował mnie artykuł u więcej wegańskich o figach - jak powstaje owoc figi - trochę obrzydliwe, trochę natura to magiiiaaaa xD
OdpowiedzUsuń