Są wśród Polaków bardzo popularnym i lubianym warzywem, na które wiosną czeka się już z wytęsknieniem. Czym różnią się od starych ziemniaków? Czy są zdrowe? Jak już wiadomo z poprzedniego postu o ziemniakach, wcale nie są tak kaloryczne jakby się wydawało i mają olbrzymią pulę wartości odżywczych. Oprócz tego świetnie sprawdzają się jako jedne z pierwszych warzyw maluchów.
MŁODE ZIEMNIAKI:
Jakoś ostatnio mnie wzięło na ziemniaki, a skoro już pisałam o ziemniakach i o batatatch to nadszedł czas na młodziaki :) Pierwsza nasuwająca się różnica to większa ilość wody w składzie młodych ziemniaków. Gotują się one szybciej i mają krótszy okres zdatności do spożycia. Kolejna rzecz, że są mniej kaloryczne od swoich starszych braci, mają niski indeks glikemiczny i większą zawartość witaminy C. Najwięcej składników odżywczych znajduje się w skórce dlatego warto przygotowywać je bez obierania, a jedynie dokładnie oczyścić.
SKŁAD:
- 100g = ok. 70kcal
- witaminy: C, z grupy B, A, E, PP
- minerały: potas, fosfor, magnez, wapń, żelazo
- błonnik
UWAGA!
Jeśli wybieramy młode ziemniaki musimy uważać na solaninę, która jest substancją bardzo niebezpieczną. Znajduje się pod skórką ziemniaka, dlatego jeśli widzimy, że nasz młody ziemniak ma zielone przebarwienia - obieramy go ze skórki. W innym przypadku, jako że w skórce jest najwięcej dobrego, możemy spokojnie przyrządzać ziemniaki w skórce.
Spożycie solaniny może skutkować zatruciem pokarmowym, bólem brzucha, niestrawnością, dolegliwościami żołądkowymi, zawrotami głowy, potliwością, wysoką gorączką i tym podobnymi.
KUPUJEMY I GOTUJEMY MŁODE ZIEMNIAKI:
Jak już mówiłam, wybierając ziemniaki musimy zwrócić uwagę na to, czy nie mają zielonych plamek i przebarwień. Najlepiej kupować jest u sprawdzonego dostawcy, na targach lub warzywniakach.
Ziemniaki powinny być suche i twarde.
W przeciwieństwie do starszych ziemniaków, te młodsze mają krótszy termin przydatności do spożycia, dlatego nie zwlekamy z pałaszowaniem. Najlepiej gotować od razu po kupieniu.
Jeśli chodzi o gotowanie to dobrze jest wiedzieć, że gotują się krócej niż te starsze i nie powinny się gotować na zbyt wysokim ogniu. Przed gotowaniem nie pozostawiamy również ziemniaków w zimnej wodzie, ponieważ wówczas nie tylko twardnieje i traci na smaku, ale również wypłukuje się skrobia i witamina C.
Najzwyczajniej już wyszorowane i oczyszczone wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy krótko pod pokrywką.
Przepisów na młode ziemniaki jest na prawdę bardzo dużo, można je wykorzystać na wiele sposobów, a jako że są przepyszne, na pewno warto poeksperymentować.
Mi osobiście najbardziej smakuje klasyk - młode ziemniaki ze świeżym koperkiem lub młodą cebulką i mlekiem :):)
KORZYŚCI:
Jeśli chodzi o właściwości to są one bardzo podobne do zwykłych, starszych ziemniaków, o których pisałam tutaj. Młode ziemniaki bardziej skupiają się na
- usprawnieniu trawienia
- zwalczaniu zaparć i dolegliwości jelitowych
- regulowaniu gospodarki wodno-elektrolitowej
- regulowaniu układu nerwowego
- zaspokajaniu uczucia głodu
- wzmacnianiu odporności
- wspomaganiu zrzucania nadwagi
- i inne
Lubicie młode ziemniaki? Czy nie dostrzegacie między nimi różnicy? :)
POZDRAWIAM :)
uwielbiam i teraz dość często je przygotowuję na różne sposoby np w sałatkach, ktore zabieram także jako lunch do pracy :)
OdpowiedzUsuńNiby takie zwykłe ziemniory a ile informacji można o nich wyciągnąć :D Lubimy ale jakoś rzadko je kupujemy. Jednak teraz narobiłaś nam ochoty... będziemy pamiętać aby wybierać te nieprzebarwione :)
OdpowiedzUsuń