Etykiety

środa, 15 czerwca 2016

Jak działa sok z pokrzywy - testujemy właściwości!

Postanowiłam zacząć nową kategorię postów, mianowicie testowanie. Co myślicie? Zaczynamy od soku z pokrzywy. Okazuje się, że znienawidzona roślinka, która wszędzie potrafi wyrosnąć przed domem i parzy przy najmniejszym dotknięciu jest niesamowicie korzystna dla zdrowia! Co wcale nie jest jakimś znowu wielkim odkryciem, biorąc pod uwagę nasze babcie, które od małego z pokrzywy korzystały. Czy to na wzmocnienie odporności, czy przy leczeniu kamicy nerkowej, czy w końcu na piękne, gęste i długie włosy.


SOK Z POKRZYWY:

Produkt, który zaczynam dziś testować - znajduje się tutaj.
Jest to naturalny sok z pokrzywy bez konserwantów i bez cukru, a z witaminą C. Skoro pokrzywa od lat jest wykorzystywana w medycynie naturalnej, nie dziwi fakt, że sok z tej cudownej rośliny przez wielu uważany jest za znakomity i sprawdzony lek, w dodatku  całości naturalny.
Dlaczego jest tak skuteczny?
Odpowiedzią jest sam skład pokrzywy:
  • witaminy: A, B2, C, K,
  • minerały: fosfor, żelazo, potas, magnez, siarka, wapń, krzem, cynk i sód
  • garbniki, kwasy organiczne
  • flawonoidy
  • olejki eteryczne

Natomiast skład samego soku wygląda tak: sok z pokrzywy odtworzony z liofilizowanego koncentratu, kwas L-askorbinowy - źródło wit. C

Rzuca nam się w oczy (przynajmniej mi bo jestem wyczulona na wszystkie nazwy składników) pojęcie liofilizowany koncentrat. Czyli co? Znowu jakaś przetworzona chemia?
Poczytałam trochę i okazuje się, że nie. Liofilizacja to taki proces przetwarzania żywności, w którym żywność rzadko kiedy traci, a jeśli już to traci małe ilości wartości odżywczych.
Polega na zamrożeniu żywności, a następnie podniesieniu temperatury do tej sprzed zamrożenia. Używana jest do tego maszyna próżniowa, więc jest to proces, którym w domu się poratować nie możemy.
Pierwotnie był to sposób przetwarzania żywności dla kosmonautów, tak w gwoli ciekawostki.
Czyli podsumowując, skład jest jak najbardziej ok!


EFEKTY I WPŁYW:

Na co ma wpłynąć przyjmowanie takiego soku, jakie wywołać efekty i dla kogo szczególnie jest polecany?
Na opakowaniu znajdziemy informację, która dotyczy stricte witaminy C, czyli wzmocnienie układu odpornościowego i nerwowego. Ponad to dodatek witaminy ma zapewnić nam utrzymanie prawidłowego funkcjonowania naczyń krwionośnych, kości, chrząstki, zębów, dziąseł i skóry, jak również chronić przed stresem. A pokrzywa?
  • Nerki i wątroba
- Pokrzywa działa moczopędnie, przez co pomaga oczyścić nerki i krew.
- Zapobiega przed tworzeniem się piasku nerkowego
- Sok z pokrzywy stosuje się w leczeniu kamicy nerkowej, moczanowej, dny, przy schorzeniach i uszkodzeniach miąższu wątroby i przy chorobach dróg żółciowych
- Poprawia pracę wątroby
  • Układ pokarmowy i krwionośny
- Zapobiega wrzodom i nieżytom żołądka i jelit
- Wspomaga procesy trawienne
- Chroni i przeciwdziała anemii, niedokrwistości
- Poprawia krążenie
- Reguluje przemianę materii
- Pomaga na biegunki
  • Odporność, zatoki
- Wzmacnia odporność, działając antybakteryjnie i antywirusowo
- Zwalcza osłabienie
- Oczyszcza zatoki
- Usuwa flegmę z narządów oddechowych
- Leczy katar sienny i działa przeciwalergicznie
  • Uroda, tarczyca i cukier
- Rewelacyjnie wpływa na włosy, hamuje ich wypadanie i stymuluje ich wzrost
- Dba o zdrową i prawidłową kondycję skóry, włosów i paznokci
- Zapobiega i leczy choroby skórne
- Korzystnie wpływa na pracę trzustki, stymuluje ją do pracy i chroni przed schorzeniami
- Pobudza czynność wydzielniczą trzustki
- Obniża poziom cukru we krwi
- Przywraca prawidłowy apetyt
  • Inne (rwa kulszowa, nadciśnienie, prostata)
- Łagodzi skurcze i obrzęki, a nawet zapalenie nerwów kończyn - przeciwbólowe działanie przy rwie kulszowej, lumbago
- Obniża ciśnienie krwi
- Pomaga w leczeniu prostaty
- Leczy choroby przyzębia
- Spowalnia rozwój komórek nowotworowych



DAWKOWANIE I PRZYJMOWANIE:

Sporo tych korzyści prawda? Warto spróbować. Mi najbardziej zależy na skórze i włosach, odporności, działaniu antyalergicznym bo coraz więcej pyłków i pracy tarczycy. I na tym się skupie po "kuracji", gdy będę pisała o efektach jakie zauważę bądź nie.

Dawkowanie:
Dwa razy dziennie po 25ml na pół godziny przed jedzeniem.

Przechowywanie:
Po otwarciu przechowujemy sok w lodówce, a spożyć go należy do trzech tygodni od otwarcia.

Nie napiszę ile kuracja będzie trwała bo nie wiem, czy sok wystarczy w zupełności na trzy tygodnie, które są przewidziane do jego spożycia.

PRZECIWSKAZANIA:

Kobiety w ciąży i karmiące przed piciem soku z pokrzywy powinny się skonsultować z lekarzem, podobnie osoby przyjmujące leki na cukrzycę i inne choroby. Sok jest nie wskazany dla osób po operacjach chirurgicznych, chorych na raka macicy, mających cysty i krwotoki spowodowane polipami.


Ktoś już kiedyś stosował sok z pokrzywy? :) A może ktoś się do mnie przyłączy?
Nie przetestuje wszystkich korzyści jakie ma, ponieważ wiele z nich mnie nie dotyczy ale może ktoś akurat boryka się z jakąś chorobą czy dolegliwościami, którym udałoby się ulżyć lub zapobiec ;)

POZDRAWIAM :)

5 komentarzy:

  1. Testowanie to świetny pomysł :) Przyznam, że sok z pokrzywy to dla mnie nowość chociaż codziennie widuje go w sklepach eko, nie wiem jak na mój schorowany układ pokarmowy sobie poradzi z tym cudem, ale polecę go mamie, zwłaszcza, że ma problem z zatokami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja sok z pokrzywy zaczęłam pić właśnie w ciąży - nie ma żadnych przeciwwskazań w tym okresie. Wręcz przeciwnie, bo jest bogaty w żelazo, które szybko wtedy ucieka.

    OdpowiedzUsuń
  3. Soku z pokrzywy nie piłyśmy jeszcze ale herbatki bardzo często :) Dodatkowo chcemy zrobić z zupę pokrzywową bo bardzo nas ciekawi jej smak a babcia często o niej wspomina xD

    OdpowiedzUsuń
  4. Dobry pomysł z testowaniem. Bardzo dużo plusów ma picie tego soku, ciekawe czy faktycznie by pomogło. W sumie zachęciłaś, może i ja spróbuję :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja często herbatkę popijam, soku jeszcze nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń