Warzywa to ta najzdrowsza część pożywienia, jednak byłam zdziwiona, gdy dowiedziałam się ile dobrego ma w sobie zwykły kalafior. Popularny i smaczny gwarantuje nie tylko bombę witaminową i mineralną, ale również spore pokłady błonnika, kwasów organicznych, białka i węglowodanów, co razem tworzy zgrany team, którego zadaniem jest regulowanie i korzystny wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie. Pomijając ochronę przed wrzodami i zapaleniem stawów, kalafior ma działanie przeciwnowotworowe, choć to oczywiście nie wszystko.
HISTORIA:
- Starożytność - m.in. Rzym i Grecja
- Pochodzenie - Cypr
- Polska - około XVI/XVIIw.
- symbol - ochronny talizman przed wszelkim złem
KALAFIOR:
Inaczej kapusta cypryjska, jest rośliną jednoroczną należącą do rodziny kapustowatych. Raczej nie występuje naturalnie, sam jest jedną z odmian kapusty warzywnej. Róże kalafiora możemy spotkać w różnych barwach; pomarańczowych, fioletowych, kremowych zielonych... Jednak najbardziej wartościowe są te nam najbardziej znane, czyli białe.
SKŁAD:
- 100g = ok. 23kcal
- indeks glikemiczny = 15
- witaminy: A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, K, E, kwas foliowy
- minerały: żelazo, magnez, sód, potas, mangan, fosfor, miedź, wapń, fluor, cynk, jod, chlor
- błonnik
- białko
- węglowodany
- kwasy organiczne, np. nikotynowy, pantotenowy
- sulforafan i karoteny
KORZYŚCI:
odporność i układ pokarmowy
- wzmacnia odporność
- zwalcza wolne rodniki
- korzystnie wpływa na układ pokarmowy
- chroni przed wrzodami żołądka oraz dwunastnicy
- leczy schorzenia śluzówki żołądka oraz jelit
- pomaga leczyć i zapobiegać zapaleniu przełyku
- sprzyja odchudzaniu
- syci
- usprawnia procesy trawienne
- zwalcza zaparcia
- chroni i pomaga leczyć reumatoidalne zapalenie stawów
- chroni przed reumatyzmem
- dba o pracę serca
- wzmacnia układ krążenia
- działa przeciwnowotworowo
- zapobiega głównie nowotworom prostaty oraz pęcherza
- hamuje rozwój komórek nowotworowych
- jak najbardziej dla cukrzyków
- hamuje procesy starzenia się
- poprawia stan włosów, skóry i paznokci
- dobroczynnie wpływa na nerki i wątrobę
DLA KOGO NIE? PRZECIWSKAZANIA:
Na jedzenie kalafiora powinny uważać osoby z chorobami tarczycy. Źle przygotowany lub rzadko spożywany może powodować wzdęcia i gazy, dlatego najlepiej jeść go w porach obiadowych, kalafior na kolację to nie zbyt dobry pomysł.
KUCHNIA - KUPIĆ, PRZECHOWAĆ, UGOTOWAĆ:
Wybieramy twarde róże kalafiora po białej lub kremowej barwie. Bez uszkodzeń, przebarwień i plam. Kalafior powinien mieć zielone liście, również pozbawione przebarwień. Najlepiej oczywiście kupować od znajomych rolników.
W domu świeżość zachowa przez kilka dni, najlepiej jest go przechowywać w chłodnym miejscu. Jeśli ma nam służyć na dłużej - można go zamrozić.
Jeśli chodzi o kuchnie...
Kalafior jest bardzo wszechstronnym warzywem, można z nim na prawdę wiele rzeczy zrobić. Najzdrowszy jest w surowej postaci, np. do surówek i sałatek. Oczywiście można go również gotować, piec, zapiekać, grillować, miksować i wiele innych.A w jakiej postaci Wam najbardziej smakuje biała róża? :):)
POZDRAWIAM :)
Krem z kalafiora albo kalafior z bułką tartą - pyyycha :}
OdpowiedzUsuńkrem najlepszy :):)
Usuńuwieeeelbiam to warzywo! Za dzieciaka z masłem i bułką tartą, a teraz pieczony, gotowany, w zupie <3 mmm!
OdpowiedzUsuńuwielbiam i jem na różne sposoby :) piekę, dodaję do warzywnego curry, a teraz się przymierzam do lodów z ich udziałem :)
OdpowiedzUsuńoo daj znać, jak spróbujesz takich lodów :)
UsuńKalafior to jedne z moich ulubionych warzyw. Szczególnie z bułką tartą.
OdpowiedzUsuńUwielbiam kalafior ale nie wiedziałam, że ma tyle pozytywnego wpływu na zdrowie :)
OdpowiedzUsuńostatnio robiłam bułki z kalafiora, super :)
OdpowiedzUsuńbrzmi ciekawie :):) mogą być pyszne :)
UsuńGotowany na parze z dobrym pesto smakuje nam najbardziej :) Ale w zupach krem też jest świetny :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam kalafiora na masełku oraz sałatkę z szynką, żółtym serem, kukurydzą, czosnkiem i jakimś zastępnikiem majonezu - pycha! A z tym niewskazaniem dla osób chorych na tarczycę - gotowanego można jadać, a goitrogeny byłyby szkodliwe, gdyby się skumulowały (czyli np. ktoś jadłby na śniadanie, obiad i kolację kalafiora, brokuła i kapustę), ale odpowiednio wkomponowane nie stanowią przeszkody :)
OdpowiedzUsuńNajlepszy pieczony !.
OdpowiedzUsuńSporo tych dobrotliwych wartości i rzeczywiście to bardzo uniwersalne warzywko :)
OdpowiedzUsuńA mi po kalafiorach wychodzą pryszcze, więc ich unikam - ponoć potrzebują wiele nawozów do wzrostu :/ A szkoda, bo bardzo kalafiory lubię - są bardzo uniwersalne :)
OdpowiedzUsuńLubię kalafiora, ale oczywiście z umiarem. Najbardziej chyba lubię go w sałatkach, ale w zupie też jest bardzo pyszny. Świetnie to opisałaś, jak zawsze bardzo dokładnie, wyczerpująco i fachowo. Super :)
OdpowiedzUsuńWczoraj zrobiłam zupę kalafiorową ❤
OdpowiedzUsuńKalafior gotowany na parze, Moje menu jest przepełnione tym warzywem ;-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam kalafiora w zupie, solo z bułką tartą jest po prostu przepyszny :))
OdpowiedzUsuń