Etykiety

piątek, 8 lipca 2016

Właściwości kalafiora - co warto o nim wiedzieć?

Warzywa to ta najzdrowsza część pożywienia, jednak byłam zdziwiona, gdy dowiedziałam się ile dobrego ma w sobie zwykły kalafior. Popularny i smaczny gwarantuje nie tylko bombę witaminową i mineralną, ale również spore pokłady błonnika, kwasów organicznych, białka i węglowodanów, co razem tworzy zgrany team, którego zadaniem jest regulowanie i korzystny wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie. Pomijając ochronę przed wrzodami i zapaleniem stawów, kalafior ma działanie przeciwnowotworowe, choć to oczywiście nie wszystko.


HISTORIA:

  • Starożytność - m.in. Rzym i Grecja
  • Pochodzenie - Cypr
  • Polska - około XVI/XVIIw.
  • symbol - ochronny talizman przed wszelkim złem

KALAFIOR:

Inaczej kapusta cypryjska, jest rośliną jednoroczną należącą do rodziny kapustowatych. Raczej nie występuje naturalnie, sam jest jedną z odmian kapusty warzywnej. Róże kalafiora możemy spotkać w różnych barwach; pomarańczowych, fioletowych, kremowych zielonych... Jednak najbardziej wartościowe są te nam najbardziej znane, czyli białe.


SKŁAD:
  • 100g = ok. 23kcal
  • indeks glikemiczny = 15
  • witaminy: A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, K, E, kwas foliowy
  • minerały: żelazo, magnez, sód, potas, mangan, fosfor, miedź, wapń, fluor, cynk, jod, chlor
  • błonnik
  • białko
  • węglowodany
  • kwasy organiczne, np. nikotynowy, pantotenowy
  • sulforafan i karoteny

KORZYŚCI:

odporność i układ pokarmowy
  • wzmacnia odporność
  • zwalcza wolne rodniki
  • korzystnie wpływa na układ pokarmowy
  • chroni przed wrzodami żołądka oraz dwunastnicy
  • leczy schorzenia śluzówki żołądka oraz jelit
  • pomaga leczyć i zapobiegać zapaleniu przełyku
  • sprzyja odchudzaniu
  • syci
  • usprawnia procesy trawienne
  • zwalcza zaparcia
stawy, serce i nowotwory
  • chroni i pomaga leczyć reumatoidalne zapalenie stawów
  • chroni przed reumatyzmem
  • dba o pracę serca
  • wzmacnia układ krążenia
  • działa przeciwnowotworowo
  • zapobiega głównie nowotworom prostaty oraz pęcherza
  • hamuje rozwój komórek nowotworowych
inne
  • jak najbardziej dla cukrzyków
  • hamuje procesy starzenia się
  • poprawia stan włosów, skóry i paznokci
  • dobroczynnie wpływa na nerki i wątrobę

DLA KOGO NIE? PRZECIWSKAZANIA:

Na jedzenie kalafiora powinny uważać osoby z chorobami tarczycy. Źle przygotowany lub rzadko spożywany może powodować wzdęcia i gazy, dlatego najlepiej jeść go w porach obiadowych, kalafior na kolację to nie zbyt dobry pomysł.

KUCHNIA - KUPIĆ, PRZECHOWAĆ, UGOTOWAĆ:

Wybieramy twarde róże kalafiora po białej lub kremowej barwie. Bez uszkodzeń, przebarwień i plam. Kalafior powinien mieć zielone liście, również pozbawione przebarwień. Najlepiej oczywiście kupować od znajomych rolników.
W domu świeżość zachowa przez kilka dni, najlepiej jest go przechowywać w chłodnym miejscu. Jeśli ma nam służyć na dłużej - można go zamrozić.

Jeśli chodzi o kuchnie...
Kalafior jest bardzo wszechstronnym warzywem, można z nim na prawdę wiele rzeczy zrobić. Najzdrowszy jest w surowej postaci, np. do surówek i sałatek. Oczywiście można go również gotować, piec, zapiekać, grillować, miksować i wiele innych.

A w jakiej postaci Wam najbardziej smakuje biała róża? :):)

POZDRAWIAM :)

18 komentarzy:

  1. Krem z kalafiora albo kalafior z bułką tartą - pyyycha :}

    OdpowiedzUsuń
  2. uwieeeelbiam to warzywo! Za dzieciaka z masłem i bułką tartą, a teraz pieczony, gotowany, w zupie <3 mmm!

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam i jem na różne sposoby :) piekę, dodaję do warzywnego curry, a teraz się przymierzam do lodów z ich udziałem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kalafior to jedne z moich ulubionych warzyw. Szczególnie z bułką tartą.

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam kalafior ale nie wiedziałam, że ma tyle pozytywnego wpływu na zdrowie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ostatnio robiłam bułki z kalafiora, super :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Gotowany na parze z dobrym pesto smakuje nam najbardziej :) Ale w zupach krem też jest świetny :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam kalafiora na masełku oraz sałatkę z szynką, żółtym serem, kukurydzą, czosnkiem i jakimś zastępnikiem majonezu - pycha! A z tym niewskazaniem dla osób chorych na tarczycę - gotowanego można jadać, a goitrogeny byłyby szkodliwe, gdyby się skumulowały (czyli np. ktoś jadłby na śniadanie, obiad i kolację kalafiora, brokuła i kapustę), ale odpowiednio wkomponowane nie stanowią przeszkody :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Sporo tych dobrotliwych wartości i rzeczywiście to bardzo uniwersalne warzywko :)

    OdpowiedzUsuń
  10. A mi po kalafiorach wychodzą pryszcze, więc ich unikam - ponoć potrzebują wiele nawozów do wzrostu :/ A szkoda, bo bardzo kalafiory lubię - są bardzo uniwersalne :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Lubię kalafiora, ale oczywiście z umiarem. Najbardziej chyba lubię go w sałatkach, ale w zupie też jest bardzo pyszny. Świetnie to opisałaś, jak zawsze bardzo dokładnie, wyczerpująco i fachowo. Super :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wczoraj zrobiłam zupę kalafiorową ❤

    OdpowiedzUsuń
  13. Kalafior gotowany na parze, Moje menu jest przepełnione tym warzywem ;-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam kalafiora w zupie, solo z bułką tartą jest po prostu przepyszny :))

    OdpowiedzUsuń