Szałwia hiszpańska bardzo szybko się u nas przyjęła, nie wiadomo czy za sprawą smaku czy właściwości prozdrowotnych i leczniczych. Dzięki tym drugim potrafi przynieść naszemu zdrowiu i naszej urodzie wiele dobrego, nie bez powodu zaliczana jest do super żywności. Choć ich wielkość o tym nie świadczy - te nasionka mają w sobie na prawdę olbrzymią moc!
HISTORIA:
- Pochodzenie - środkowa i południowa część Meksyku oraz Gwatemali
- Najstarsza uprawa - czasy prekolumbijskie, plemię Azteckie
- Podstawa diety Azteków i Majów
- W starożytnym języku Majów "chia" to "siła"
NASIONA CHIA:
Inaczej szałwia hiszpańska to drobne, niepozorne ziarenka, które należą do rodziny jasnotowatych. Ich powierzchnia mieni się w nakrapianych barwach brązu, czerni, szarości i bieli. Poniżej zobaczycie jak wielką kryją w sobie skarbnicę składników odżywczych, najbardziej jednak cenione są dzięki zawartości kwasów tłuszczowych omega-3, która to jest większa niż w łososiu atlantyckim!
Suche nasionka mają właściwości pęczniejące, gdy przed spożyciem namoczymy je w wodzie lub mleku - nie tylko zadziałają nawadniająco, ale i też przekażą w wysoce przyswajalnej formie białko, błonnik, kwasy tłuszczowe omega 3 i 6, wapń i inne dobroci, przy czym nie zawierają glutenu.
SKŁAD:
- 10g = ok. 45 kcal
- witaminy: B1, B3, E, A, C
- minerały: magnez, wapń (około 6 razy więcej niż w mleku), żelazo, selen, fosfor, cynk, potas, sód
- błonnik - około 25%
- kwasy tłuszczowe omega 3 (około 8 razy więcej od dzikiego łososia) i omega 6
- białko - około 25%
- przeciwutleniacze
KORZYŚCI:
ogólny wpływ na organizm, odporność i uroda:
- dodaje sił i energii
- poprawia samopoczucie
- zwiększa wytrzymałość fizyczną
- zmniejsza przemęczenie, wyczerpanie i skutki stresu
- chroni przed infekcjami i zapaleniami organizmu
- zwalcza wolne rodniki
- hamuje procesy starzenia się
- poprawia wygląd i kondycję włosów, skóry oraz paznokci
- sprzyja i pomaga w odchudzaniu
- przyspiesza metabolizm
- syci na długi czas
- spowalnia wchłanianie cukrów
- pomaga regulować poziom cukru we krwi
- zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę typu II
- oczyszcza organizm z toksyn
- wspomaga pracę całego układu pokarmowego
- wspomaga rozwój flory bakteryjnej jelit
- reguluje procesy trawienne
- przeciwdziała zaparciom
- wzmacnia i chroni kości
- wspomaga metabolizm wapnia
- pozytywnie wpływa na układ nerwowy
- zmniejsza stres
- zmniejsza wahania nastrojów i napięcie przedmiesiączkowe
- działa przeciwdepresyjnie
- wspomaga pracę mózgu
- zmniejsza ryzyko udaru mózgu
- zwiększa koncentrację i pamięć
- obniża poziom "złego" cholesterolu
- zmniejsza ciśnienie
- wspomaga pracę serca
- zmniejsza ryzyko zawału serca
- zapobiega miażdżycy, chorobie wieńcowej i innych
- pomaga zachować równowagę jonową w organizmie
- nawadnia organizm
- łagodzi objawy menopauzy
- zmniejsza ryzyko nowotworów i wspomaga ich leczenie
- wspomaga wzrost i rozwój dzieci
- zalecanA kobietom w ciąży oraz kobietom karmiącym
W KUCHNI:
Przed spożyciem i wykorzystaniem do konkretnego dania, nasiona chia powinniśmy uprzednio namoczyć - najlepiej w czystej wodzie. Najlepsza proporcja nasion chia do wody to 1:9.
Po namoczeniu przybiorą konsystencję żelu.
Możemy wykorzystać nasionka w takiej postaci, ale i w postaci zmielonej.
Szałwię hiszpańską możemy wykorzystać w zupach (w celu zagęszczenia), w sosach, do puddingu, budyniu, do wypieku chleba, ciast, gofrów, naleśników, pierogów, kasz, omletów, do jogurtów, deserów, sałatek, do owsianki, Muesli i innych.
JAKĄ ILOŚĆ DZIENNIE?
Dzieciom poniżej 10 roku życia można podawać łyżkę dziennie.
Dorośli mogą spożywać 2 łyżki dziennie.
Korzystacie z szałwii hiszpańskiej na co dzień? Możecie potwierdzić jej pozytywny wpływ na Wasza zdrowie? :)
POZDRAWIAM :)
Zaczęłam jeść ją w ciąży i teraz wprowadziłam na stałe do menu. Posypuję nią sałatki, dodaję do batoników zbożowych czy granoli. Nawet czasem sypnę do kotletów mielonych :)
OdpowiedzUsuńwe wszystkim się sprawdza :D
Usuńjem i bardzo lubię za jej właściwości zagęszczające- każdego dnia dodaję łyżkę do porannego koktajlu:) nie wiem jak wpływa na moje zdrowie ponieważ ogólnie rzadko choruję, nie mam problemów ze snem czy brakiem energii ale stosuję wiele zdrowych produktów-praktycznie wszystkie o których piszesz na blogu:) ciężko wskazać co najbardziej wpływa na moje zdrowie:) w każdym razie nie narzekam, czuję się bardzo dobrze a chia puddingi po prostu uwielbiam!
OdpowiedzUsuńwszystko ma znaczenie :) gratuluje formy i zdrowia! dobrze słyszeć dla odmiany, że ktoś rzadko choruje i cieszy się dobrym zdrowiem :) idealny dowód na to, jakie ważne jest to, co jemy :)
Usuńnie jadam codziennie, jednak gości w mojej kuchni do koktajli, jogurtów itp :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie namierzyłam białe nasiona chia i zamierzam je kupić. Uwielbiam te puddingi z chia z owocami :)
OdpowiedzUsuńJakiś czas temu nasionka zagościły i u mnie w kuchni ;-)
OdpowiedzUsuń