Etykiety

poniedziałek, 14 listopada 2016

Złoty pokarm Azteków - nasiona chia i ich działanie

Szałwia hiszpańska bardzo szybko się u nas przyjęła, nie wiadomo czy za sprawą smaku czy właściwości prozdrowotnych i leczniczych. Dzięki tym drugim potrafi przynieść naszemu zdrowiu i naszej urodzie wiele dobrego, nie bez powodu zaliczana jest do super żywności. Choć ich wielkość o tym nie świadczy - te nasionka mają w sobie na prawdę olbrzymią moc!


HISTORIA:
  • Pochodzenie - środkowa i południowa część Meksyku oraz Gwatemali
  • Najstarsza uprawa - czasy prekolumbijskie, plemię Azteckie
  • Podstawa diety Azteków i Majów
  • W starożytnym języku Majów "chia" to "siła"

NASIONA CHIA:

Inaczej szałwia hiszpańska to drobne, niepozorne ziarenka, które należą do rodziny jasnotowatych. Ich powierzchnia mieni się w nakrapianych barwach brązu, czerni, szarości i bieli. Poniżej zobaczycie jak wielką kryją w sobie skarbnicę składników odżywczych, najbardziej jednak cenione są dzięki zawartości kwasów tłuszczowych omega-3, która to jest większa niż w łososiu atlantyckim!
Suche nasionka mają właściwości pęczniejące, gdy przed spożyciem namoczymy je w wodzie lub mleku - nie tylko zadziałają nawadniająco, ale i też przekażą w wysoce przyswajalnej formie białko, błonnik, kwasy tłuszczowe omega 3 i 6, wapń i inne dobroci, przy czym nie zawierają glutenu.


SKŁAD:
  • 10g = ok. 45 kcal
  • witaminy: B1, B3, E, A, C
  • minerały: magnez, wapń (około 6 razy więcej niż w mleku), żelazo, selen, fosfor, cynk, potas, sód
  • błonnik - około 25%
  • kwasy tłuszczowe omega 3 (około 8 razy więcej od dzikiego łososia)  i omega 6
  • białko - około 25%
  • przeciwutleniacze

KORZYŚCI:

ogólny wpływ na organizm, odporność i uroda:
  • dodaje sił i energii
  • poprawia samopoczucie
  • zwiększa wytrzymałość fizyczną
  • zmniejsza przemęczenie, wyczerpanie i skutki stresu
  • chroni przed infekcjami i zapaleniami organizmu
  • zwalcza wolne rodniki
  • hamuje procesy starzenia się
  • poprawia wygląd i kondycję włosów, skóry oraz paznokci
odchudzanie, układ pokarmowy i kości:
  • sprzyja i pomaga w odchudzaniu
  • przyspiesza metabolizm
  • syci na długi czas
  • spowalnia wchłanianie cukrów
  • pomaga regulować poziom cukru we krwi
  • zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę typu II
  • oczyszcza organizm z toksyn
  • wspomaga pracę całego układu pokarmowego
  • wspomaga rozwój flory bakteryjnej jelit
  • reguluje procesy trawienne
  • przeciwdziała zaparciom
  • wzmacnia i chroni kości
  • wspomaga metabolizm wapnia
układ nerwowy, mózg i serce:
  • pozytywnie wpływa na układ nerwowy
  • zmniejsza stres
  • zmniejsza wahania nastrojów i napięcie przedmiesiączkowe
  • działa przeciwdepresyjnie
  • wspomaga pracę mózgu
  • zmniejsza ryzyko udaru mózgu
  • zwiększa koncentrację i pamięć
  • obniża poziom "złego" cholesterolu
  • zmniejsza ciśnienie
  • wspomaga pracę serca
  • zmniejsza ryzyko zawału serca
  • zapobiega miażdżycy, chorobie wieńcowej i innych
inne:
  • pomaga zachować równowagę jonową w organizmie
  • nawadnia organizm
  • łagodzi objawy menopauzy
  • zmniejsza ryzyko nowotworów i wspomaga ich leczenie
  • wspomaga wzrost i rozwój dzieci
  • zalecanA kobietom w ciąży oraz kobietom karmiącym

W KUCHNI:

Przed spożyciem i wykorzystaniem do konkretnego dania, nasiona chia powinniśmy uprzednio namoczyć - najlepiej w czystej wodzie. Najlepsza proporcja nasion chia do wody to 1:9.
Po namoczeniu przybiorą konsystencję żelu.
Możemy wykorzystać nasionka w takiej postaci, ale i w postaci zmielonej.
Szałwię hiszpańską możemy wykorzystać w zupach (w celu zagęszczenia), w sosach, do puddingu, budyniu, do wypieku chleba, ciast, gofrów, naleśników, pierogów, kasz, omletów, do jogurtów, deserów, sałatek, do owsianki, Muesli i innych.

JAKĄ ILOŚĆ DZIENNIE?

Dzieciom poniżej 10 roku życia można podawać łyżkę dziennie.
Dorośli mogą spożywać 2 łyżki dziennie.

Korzystacie z szałwii hiszpańskiej na co dzień? Możecie potwierdzić jej pozytywny wpływ na Wasza zdrowie? :)

POZDRAWIAM :)

7 komentarzy:

  1. Zaczęłam jeść ją w ciąży i teraz wprowadziłam na stałe do menu. Posypuję nią sałatki, dodaję do batoników zbożowych czy granoli. Nawet czasem sypnę do kotletów mielonych :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jem i bardzo lubię za jej właściwości zagęszczające- każdego dnia dodaję łyżkę do porannego koktajlu:) nie wiem jak wpływa na moje zdrowie ponieważ ogólnie rzadko choruję, nie mam problemów ze snem czy brakiem energii ale stosuję wiele zdrowych produktów-praktycznie wszystkie o których piszesz na blogu:) ciężko wskazać co najbardziej wpływa na moje zdrowie:) w każdym razie nie narzekam, czuję się bardzo dobrze a chia puddingi po prostu uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wszystko ma znaczenie :) gratuluje formy i zdrowia! dobrze słyszeć dla odmiany, że ktoś rzadko choruje i cieszy się dobrym zdrowiem :) idealny dowód na to, jakie ważne jest to, co jemy :)

      Usuń
  3. nie jadam codziennie, jednak gości w mojej kuchni do koktajli, jogurtów itp :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie namierzyłam białe nasiona chia i zamierzam je kupić. Uwielbiam te puddingi z chia z owocami :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jakiś czas temu nasionka zagościły i u mnie w kuchni ;-)

    OdpowiedzUsuń