Etykiety

środa, 11 maja 2016

Właściwości lecznicze imbiru i zastosowanie - jak wpływa na zdrowie?

Imbir najbardziej kojarzy nam się z przeziębieniami, jako przyprawa rozgrzewająca, wzmacniająca i walcząca z infekcjami. Jednak właściwości lecznicze imbiru sięgają znacznie dalej. W innych kulturach jest podstawową przyprawą, bez której przygotowywanie posiłków jest niemożliwe. Oprócz zastosowania w celach leczniczych, jest bardzo smaczną przyprawą dodającą charakteru daniom i koktajlom, herbacie czy piwu, w których równie dobrze się sprawdza. Co w sobie kryje?


HISTORIA:
  • Najstarsze zapiski o właściwościach leczniczych imbiru znajdują się w chińskich księgach medycznych spisanych już 2700 lat p.n.e.
  • Stosowany i uprawiany od tysięcy lat
  • W medycynie chińskiej jest słynnym ziołem leczniczym
  • Według chińskich lekarzy, lekarzy ajurwedy i specjalistów naturalnej medycyny bądź ziołolecznictwa, imbir jest najzdrowszą przyprawą na świecie
  • Do Europy imbir prawdopodobnie sprowadzili Krzyżacy

IMBIR:

Jest to bylina o guzkowatych kłączach; roślina wieloletnia należąca do rodziny imbirowatych. Liczy sobie wiele gatunków i odmian. Odmiana lecznicza nie występuje w środowisku naturalnym.
Charakteryzuje się ostrym smakiem i prawie natychmiastowym działaniem rozgrzewającym.
Oprócz zastosowania jako zioła leczniczego i przyprawy, imbir używany był/w niektórych krajach wciąż jest do trucia strzał i do obrządków rytualnych.


SKŁAD:
  • 100g = ok. 66kcal
  • witaminy: C, z grupy B
  • minerały: żelazo, magnez, wapń, fosfor, potas
  • duża zawartość wody
  • węglowodany
  • błonnik
  • białko
  • olejki eteryczne
  • tłuszcz
KORZYŚCI:

odporność, nudności i układ pokarmowy
  • leczy przeziębienia, grypy i infekcje
  • łagodzi kaszel i bóle gardła
  • działa przeciwzapalnie, antywirusowo i rozgrzewająco
  • wzmacnia odporność
  • działa przeciwbólowo i przeciwgorączkowo, obniża temperaturę
  • łagodzi i niweluje stany zapalne
  • wspomaga leczenie zapalenia płuc i oskrzeli
  • zwalcza objawy wychłodzenia, dreszcze
  • przynosi ulgę przy migrenie
  • niweluje mdłości zarówno u kobiet w ciąży, jak i po chemioterapii, po operacjach lub przy chorobie lokomycjnej/morskiej
  • pomaga przy wymiotach i nudnościach
  • ułatwia trawienie
  • pobudza wydzielanie soków żołądkowych
  • zwalcza biegunkę
  • działa żółciopędnie
  • pomaga leczyć zatrucia pokarmowe
  • przynosi ulgę w niestrawnościach
  • działa rozkurczowo
  • pomaga na wzdęcia
  • ochrania żołądek
  • zapobiega przed powstawaniem wrzodów
nowotwory i nerki
  • zwalcza nowotwory
  • zmniejsza ilość powstających guzków
  • chroni przed powstawaniem nowotworów, zwłaszcza przed nowotworem okrężnicy i jajników
  • działa moczopędnie
  • oczyszcza nerki i je wzmacnia
odchudzanie, stawy i kości
  • zwiększa tempo przemiany materii
  • pomaga w odchudzaniu
  • pomaga również w walce z cellulitem
  • przeciwdziała toksyczności mięs, ryb i owoców morza, jeśli jest z nimi podawany
  • poprawia wrażliwość na insulinę 
  • działa moczopędnie
  • oczyszcza nerki i je wzmacnia
  • łagodzi bóle stawów
  • pomaga i łagodzi objawy artretyzmu
  • skutecznie niweluje bóle towarzyszące reumatyzmowi
inne
  • działa przeciwobrzękowo
  • korzystnie wpływa na pracę wątroby
  • łagodzi bóle miesiączkowe
  • działa jako afrodyzjak
  • poprawia ukrwienie mózgu
  • wzmaga koncentrację i pamięć
  • poprawia krążenie
  • zmniejsza poziom cholesterolu
  • zapobiega powstawaniu zakrzepów i zlepek w krwi
 
 

NA CO UWAŻAĆ?

Imbir w połączeniu z alkoholem może silnie pobudzić perystaltykę jelit.
Na imbir uważać powinny osoby, które biorą leki rozrzedzające krew, chorujące na przewlekłe choroby układu pokarmowego, kobiety w ciąży oraz kobiety karmiące.
Jeśli chodzi o przyprawianie nim potraw, należy dodawać w małych ilościach i sprawdzać smak, ponieważ łatwo jest przedobrzyć i w rezultacie zepsuć całe danie.

JAK KUPIĆ IMBIR?

W wyborze świeżego imbiru w postaci korzenia kierujemy się jego barwą, która powinna być w zakresie od jasnobrązowej do kremowej. Korzeń nie powinien być uszkodzony, ani poplamiony.
Ważna jest również powierzchnia imbiru, skóra nie powinna być bardzo pomarszczona i pokryta pleśnią.
Jak już mamy nasz imbir w domu, spokojnie możemy go przechowywać w temperaturze pokojowej.

Używacie imbiru? Jakie są wasze ulubione potrawy lub desery, których bez tej przyprawy sobie nie wyobrażacie? :)

POZDRAWIAM :)

3 komentarze:

  1. Imbiru nie lubimy i mimo wielu prób nie możemy się do niego przekonać :D Szkoda, bo właściwości robią wrażenie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. My lubimy, czas od czasu go dodaję do potraw :)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam i dodaję przeważnie do orientalnych dań :)

    OdpowiedzUsuń