Imbir najbardziej kojarzy nam się z przeziębieniami, jako przyprawa rozgrzewająca, wzmacniająca i walcząca z infekcjami. Jednak właściwości lecznicze imbiru sięgają znacznie dalej. W innych kulturach jest podstawową przyprawą, bez której przygotowywanie posiłków jest niemożliwe. Oprócz zastosowania w celach leczniczych, jest bardzo smaczną przyprawą dodającą charakteru daniom i koktajlom, herbacie czy piwu, w których równie dobrze się sprawdza. Co w sobie kryje?
HISTORIA:
- Najstarsze zapiski o właściwościach leczniczych imbiru znajdują się w chińskich księgach medycznych spisanych już 2700 lat p.n.e.
- Stosowany i uprawiany od tysięcy lat
- W medycynie chińskiej jest słynnym ziołem leczniczym
- Według chińskich lekarzy, lekarzy ajurwedy i specjalistów naturalnej medycyny bądź ziołolecznictwa, imbir jest najzdrowszą przyprawą na świecie
- Do Europy imbir prawdopodobnie sprowadzili Krzyżacy
IMBIR:
Jest to bylina o guzkowatych kłączach; roślina wieloletnia należąca do rodziny imbirowatych. Liczy sobie wiele gatunków i odmian. Odmiana lecznicza nie występuje w środowisku naturalnym.
Charakteryzuje się ostrym smakiem i prawie natychmiastowym działaniem rozgrzewającym.
Oprócz zastosowania jako zioła leczniczego i przyprawy, imbir używany był/w niektórych krajach wciąż jest do trucia strzał i do obrządków rytualnych.
SKŁAD:
- 100g = ok. 66kcal
- witaminy: C, z grupy B
- minerały: żelazo, magnez, wapń, fosfor, potas
- duża zawartość wody
- węglowodany
- błonnik
- białko
- olejki eteryczne
- tłuszcz
odporność, nudności i układ pokarmowy
- leczy przeziębienia, grypy i infekcje
- łagodzi kaszel i bóle gardła
- działa przeciwzapalnie, antywirusowo i rozgrzewająco
- wzmacnia odporność
- działa przeciwbólowo i przeciwgorączkowo, obniża temperaturę
- łagodzi i niweluje stany zapalne
- wspomaga leczenie zapalenia płuc i oskrzeli
- zwalcza objawy wychłodzenia, dreszcze
- przynosi ulgę przy migrenie
- niweluje mdłości zarówno u kobiet w ciąży, jak i po chemioterapii, po operacjach lub przy chorobie lokomycjnej/morskiej
- pomaga przy wymiotach i nudnościach
- ułatwia trawienie
- pobudza wydzielanie soków żołądkowych
- zwalcza biegunkę
- działa żółciopędnie
- pomaga leczyć zatrucia pokarmowe
- przynosi ulgę w niestrawnościach
- działa rozkurczowo
- pomaga na wzdęcia
- ochrania żołądek
- zapobiega przed powstawaniem wrzodów
- zwalcza nowotwory
- zmniejsza ilość powstających guzków
- chroni przed powstawaniem nowotworów, zwłaszcza przed nowotworem okrężnicy i jajników
- działa moczopędnie
- oczyszcza nerki i je wzmacnia
- zwiększa tempo przemiany materii
- pomaga w odchudzaniu
- pomaga również w walce z cellulitem
- przeciwdziała toksyczności mięs, ryb i owoców morza, jeśli jest z nimi podawany
- poprawia wrażliwość na insulinę
- działa moczopędnie
- oczyszcza nerki i je wzmacnia
- łagodzi bóle stawów
- pomaga i łagodzi objawy artretyzmu
- skutecznie niweluje bóle towarzyszące reumatyzmowi
- działa przeciwobrzękowo
- korzystnie wpływa na pracę wątroby
- łagodzi bóle miesiączkowe
- działa jako afrodyzjak
- poprawia ukrwienie mózgu
- wzmaga koncentrację i pamięć
- poprawia krążenie
- zmniejsza poziom cholesterolu
- zapobiega powstawaniu zakrzepów i zlepek w krwi
NA CO UWAŻAĆ?
Imbir w połączeniu z alkoholem może silnie pobudzić perystaltykę jelit.
Na imbir uważać powinny osoby, które biorą leki rozrzedzające krew, chorujące na przewlekłe choroby układu pokarmowego, kobiety w ciąży oraz kobiety karmiące.
Jeśli chodzi o przyprawianie nim potraw, należy dodawać w małych ilościach i sprawdzać smak, ponieważ łatwo jest przedobrzyć i w rezultacie zepsuć całe danie.
JAK KUPIĆ IMBIR?
W wyborze świeżego imbiru w postaci korzenia kierujemy się jego barwą, która powinna być w zakresie od jasnobrązowej do kremowej. Korzeń nie powinien być uszkodzony, ani poplamiony.
Ważna jest również powierzchnia imbiru, skóra nie powinna być bardzo pomarszczona i pokryta pleśnią.
Jak już mamy nasz imbir w domu, spokojnie możemy go przechowywać w temperaturze pokojowej.
Używacie imbiru? Jakie są wasze ulubione potrawy lub desery, których bez tej przyprawy sobie nie wyobrażacie? :)
POZDRAWIAM :)
Imbiru nie lubimy i mimo wielu prób nie możemy się do niego przekonać :D Szkoda, bo właściwości robią wrażenie :)
OdpowiedzUsuńMy lubimy, czas od czasu go dodaję do potraw :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam i dodaję przeważnie do orientalnych dań :)
OdpowiedzUsuń