Uznaje się, że fasola mung jest najzdrowsza wśród wszystkich fasolek. Zaraz po przebudzeniu, gdy walka z budzikiem nie ma już sensu bo zaraz się spóźnisz, a i tak nie masz sił się podnieść, nie masz w sobie ani odrobiny energii, czujesz się ociężały, a myśl o tym co Cię czeka dzisiejszego dnia jest zbyt stresująca i pochłania resztki Twoich sił. Brzmi znajomo? Złota fasolka ma tak bogate "wnętrze", że niemożliwym jest brak sił, zmęczenie, stres i ociężałość przy włączeniu jej do swojej diety.
HISTORIA:
- Pochodzenie - Indie
- Udomowienie - około 1500 lat p.n.e.
- Po raz pierwszy w Tajlandii - około 200 rok p.n.e.
- Po raz pierwszy w Afryce - wiek IX-X
- Najbardziej popularne w Chinach, Indiach, Tajlandii i Australii
FASOLA MUNG:
Roślina jednoroczna z rodziny bobowatych. Fasolami są nasionka tejże rośliny, z których powstaje przeźroczysty po ugotowaniu, makaron sojowy.
Jest stałym składnikiem diety w obszarze Azji Południowo-Wschodniej, jak też powinna być lubiana przez wegetarian i wegan. U nas, w Polsce częściej od fasoli mung sięga się po kiełki.
SKŁAD:
- 100g = ok. 340-350kcal
- białko (20%)
- witaminy: A, z grupy B, C, E, K, kwas foliowy
- minerały: fosfor, żelazo, wapń, miedź, cynk, potas, selen, magnez,
- przeciwutleniacze
- błonnik
- niski indeks glikemiczny
KORZYŚCI:
układ nerwowy i serce
- niweluje stres i jego działanie
- koi nerwy i uspokaja
- pomaga w napięciu psychicznym
- zwalcza przemęczenie
- poprawiają koncentrację
- obniża ciśnienie, poziom złego cholesterolu i trójglicerydów
- poprawia pracę serca
- chroni przed chorobami serca
- usprawnia krążenie krwi
- świetnie wspomaga odchudzanie
- reguluje przemianę materii
- jest lekkostrawna
- pomaga utrzymać szczupłą sylwetkę
- ma niski indeks glikemiczny - świetna dla cukrzyków
- oczyszcza organizm z toksyn i odtruwa
- syci na długo
- łagodzi bóle miesiączkowe
- zwiększa płodność zwłaszcza u kobiet
- zapewnia odpowiedni rozwój płodu u kobiety w ciąży
- wspomaga pracę wątroby
- działa moczopędnie
- redukuje poziom wody w organizmie
- wspiera funkcjonowanie woreczka żółciowego
- ma właściwości przeciwzapalne
- pomaga zmniejszać obrzęki
GOTUJEMY FASOLĘ MUNG!
Do gotowania fasoli musimy podejść dzień wcześniej, jako że trzeba ją dokładnie przepłukać i namaczać całą noc - najlepiej. Na drugi dzień ponownie płuczemy naszą fasolkę i gotujemy.
Jak już nam zaczyna wrzeć, usuwamy pianę która się powinna pojawić i gotujemy około 30, 40min na zmniejszonym ogniu. Można czasami przemieszać, nic się nie stanie ;)
Podczas gotowania, jeśli wiemy już, co przyrządzamy, możemy dodać jakieś przyprawy. Na pewno w ten sposób uzyskamy ciekawszy smak.
Jakie potrawy można zrobić z fasolą mung?
Przepyszne są zupy, dania meksykańskie, jednogarnkowe, sałatki, dania z warzywami, kotlety z fasoli mung, pasztet - wybór jest dosyć spory.
A jakie potrawy z fasolą mung Wy lubicie? :)
POZDRAWIAM :):)
Nigdy jej nie jadłam :( trzeba to nadrobić :)
OdpowiedzUsuńkoniecznie :):)
UsuńNiestety nigdy nie jadłam tej fasolki, ale już tyle dobrego o niej słyszałam, że muszę spróbować. Szkoda, że taki długo proces przygotowywania, ale dla takich korzyści warto się poświęcić. Widzę ją w towarzystwie warzyw, może jakiejś kaszy i aromatycznego sosu :)
OdpowiedzUsuńjadałam kiełki! smaczne, ale nie wiedziałam, że aż tyle ma sama w sobie fasola!
OdpowiedzUsuńStrączkowych niestety spożywać teraz nie mogę, ale zapamiętam to :)
Nie jadłam jej jeszcze niestety.
OdpowiedzUsuńCzytałyśmy ale jakoś nie miałyśmy okazji próbować :)
OdpowiedzUsuńPyszności bardzo lubię :D Wykorzystałam ją ostatnio do zrobienia pasztetu :D
OdpowiedzUsuń